Борисов: Странно нещо е животът. Преди повече от десетилетие Европол не желаеше да си говори с България

снимка: БГНЕС
20.12.2017 / 23:30

Преди повече от десетилетие Европол не е желаел да говори с България, а днес имаме 100-процентово доверие. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

 

„Странно нещо е животът. Преди повече от десетилетие Европол не желаеше да си говори с България. Какви усилия положихме тогава да затвърдим доверието, да започнем да обменяме информация, да правим заедно операции. Какви усилия положихме тогава с британските служби, когато още бяхме млади офицери с Роб Уейнрайт. За разлика от сега, когато на политическо ниво има пълно разбирателство, тогава на политическо ниво цареше голямо недоверие и оперативните работници изграждахме доверие на всички нива помежду си“, заяви премиерът Борисов.

 

Той отбеляза, че тогава основен критерий "беше да не изтече информация по дадена операция и да я издъним".

 

„След всяка успешна операция се стигна до днес, когато мисля, че Европол, английските специални служби и нашите правоохранителни и правораздавателни органи имат 100% доверие“, каза Борисов.

 

Той обяви, че се очаква в България да пристигнат експерти на Европол, които ще ни помогнат по темата с биткойните – един много труден въпрос.

 

Борисов заяви, че с Великобритания заедно ще работим за придвижването на Балканите към Европа. Той подчерта, че „на Балканите всички големи геостратегически играчи искат да имат своето влияние – и Русия, и Китай, и Турция, и Европа, а сега и Великобритания след Брекзит“. „Но ние искаме с Европа, защото Западните Балкани са неразривна част от Европа“, категоричен е премиерът.

Борисов се надява, че влиянието, контактите, агентурата, която Великобритания има в региона на Западните Балкани трябва да бъдат в услуга на всички, както досега, по всички теми. „За радост с Тереза Мей имаме разбиране, че на Западните Балкани, а и на Балканите като цяло трябва да се помогне много активно от ЕС“, добави българският премиер, намеквайки за срещата си на Даунинг Стрийт №10 в началото на миналата седмица.

 

Борисов и изпълнителният директор на Европол Роб Уейнрайт обсъдиха рисковете и заплахите пред европейската сигурност, както и ролята на Европол и на националните правителства за преодоляването им. В срещата участваха главният прокурор Сотир Цацаров и посланикът на Обединеното кралство у нас Ема Хопкинс. /БГНЕС

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев