Манол Генов за отпадането на мораториума върху новите лекарства, антикорупционния закон и други

Манол Генов за отпадането на мораториума върху новите лекарства, антикорупционния закон и други
20.12.2017 / 19:45

Манол Генов, народен представител от ПГ на „БСП за България”, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

 

Съгласието да отпадне мораториума върху иновативните лекарства.

 

„Смятате ли го това за ваша победа, на БСП?”, попита водещата Клара Маринова. Манол Генов отговори, че това не е само победа на БСП, а на справедливостта изобщо и в крайна сметка печеливши ще бъдат хората, които се нуждаят. „След като всеки знаеше, че мораториумът ще падне, защо трябваше така упорито да се защитава? Защо политиците понякога се държите като малки деца на инат?”, попита водещата Клара Маринова. Манол Генов отговори, че ГЕРБ проявяват високомерие и политически инат, което периодично изкарва хора на протест.

 

„Прави впечатление, че за пореден път възстановяването на справедливостта е в ръцете на „главния”, на „величеството”, което стои начело на партията, на държавата, имам предвид Борисов. Така ли се изгражда политически авторитет според Вас, или просто така е изградена ПП ГЕРБ?”, попита водещата Клара Маринова. Манол Генов отговори, че по този начин се разрушава доверието в парламентаризма и в способността на народните представители да вземат адекватни решения в нужда на хората. „Това работи за рейтинга на единия, но сваля рязко рейтинга на парламента!”, категоричен бе народният представител.

 

Приемането на антикорупционния закон.

 

„Народното събрание прие антикорупционния закон така, както го внесе правителството. Ще го внасяте ли в Конституционния съд, президентът ще обявява ли вето, въобще какво ще се случва оттук-нататък?”, попита водещата Клара Маринова. Манол Генов отговори, че очаква президентско вето. В БСП това се обсъжда в по-широк формат, така че тепърва ще се вземат решенията. Според народния представител новия антикорупционен закон няма да свърши никаква работа, защото всички звена и разпоредби съществуват и в момента, но е въпрос на политическа воля дали работят или не. Новият закон превръща този тип нарушения едва ли не в административни нарушения. Лошото е, че по този начин може да бъде използван за политически репресии и упражняване на влияние върху определени хора.

 

Вотът на недоверие.

 

„Взехте решение да внесете вот на недоверие веднага след приемането на бюджета, но това ще се случи едва на 17-ти януари. Какво ви попречи или просто надценихте възможностите си?”, попита водещата Клара Маринова. Манол Генов отговори, че вотът ще бъде внесен и категорично ще бъде за корупцията. Просто трябва да се прецизират мотивите, на които трябва да се опре този вот.

 

Атаките срещу Корнелия Нинова за участието й в приватизацията.

 

„Как ще излезете от този сценарий?”, попита водещата Клара Маринова. Манол Генов отговори: „Този сценарий беше поставен на политическия тезгях още когато излезе филмът „Граница” на Елена Йончева!”. Той продължи, че идеята преди време е била колкото се може повече хора да участват в приватизацията под нейната масова форма. При управлението на Костов обаче тази идея е била рязко изкривена. Според него целта е била не да се съберат пари, а да се смени собствеността и да бъдат изградени други пазарни отношения в България. „Темата е спорна, има различни мнения в партията, но аз мисля, че на следващия Национален съвет всички тези бълбукания, които ги има, ще бъдат изчистени!”, категоричен бе Манол Генов.

 

На въпроса на водещата как ще излезе БСП от междуличностните конфликти, които се очертават, народният представител отговори, че според него става дума за дребно боричкане и опити за дискредитация на една или друга личност. Това до определена степен вреди на партията, но тези неща скоро ще бъдат неутрализирани.

 

Равносметката му за отминаващата 2017 г.

 

Манол Генов заяви, че за БСП подкрепата за Румен Радев и встъпването му в длъжност е било изключително сериозен успех. Парламентарните избори не са били спечелени от БСП, но ръстът за партията е доста голям и това създава добро самочувствие. Самата ПГ на „БСП за България” е започнала много активно да работи в новото Народно събрание, като от първите 6 законопроекта 5 са били внесени от нея. А дали БСП е алтернатива или не ще покажат следващите парламентарни избори.

 

Европредседателството.

 

„Доста странна комбинация: България остава в мониторингов режим от Еврокомисията и през 2018 г. и същевременно България поема европредседателството. Тази ситуация как ще бъде възприета от Европа и от отделните държави в ЕС?”, попита водещата Клара Маринова. Манол Генов отговори, че прекалено големи са очакванията и това се създава умишлено. Той продължи, че европредседателството няма да подобри нищо във вътрешен план. Ако все пак се постигне някакъв напредък по въпроса за евроинтеграцията на Западните Балкани, това би било сериозен успех не само за управляващите, но и за опозицията. А що се отнася до влизането ни в Шенген, дори и на управляващите е ясно, че това през следващата година няма да се случи, защото все още има държави в ЕС, които са против. „Това са вътрешнополитически решения в тези страни. Виждаме какво се случва и в Австрия. Така че колкото и да тръбим, че сме изпълнили всички изисквания, че сме гарант за южната граница на Европа, хората много добре знаят на какво дередже сме и ако не сте гледали филма на Елена Йончева пак го погледнете, за да сме наясно доколко сме готови и доколко не сме готови да бъдем приети в Шенгенското пространство!”, завърши Манол Генов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 20 декември 2017 г.

 
 

Copyright © 2008-2018 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев