Окончателно: Антикорупционната комисия ще може да подслушва

Вече няма нужда от обвинение за престъпление, за да бъде подслушван някой Сн.: БТА
20.12.2017 / 22:15

Парламентът прие окончателно спорния антикорупционен закон. Новата комисия, която ще бори корупцията, ще може да прави искания за използване на СРС-та.

Това реши днес мнозинството депутати от ГЕРБ и Патриотите с приетите на второ четене текстове.

 

В закона беше записано, че новосъздадената Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество ще събира, анализира и проверява сведения при информация за прояви на корупция на лица, заемащи висши публични длъжности.

 

Тя ще може да извършва оперативно-издирвателната дейност, която ще се осъществява чрез гласни и негласни методи и средства, като се зачитат и гарантират достойнството, правата и основните свободи на гражданите, записаха още народните представители.

 

Ще се използват специфични способи и средства по ред, определен с инструкция, приета от Комисията. На свой ред тя ще прави искане за използване на Специални разузнавателни средства, съгласно Закона за СРС.

 

Събраните веществени доказателства ще се предоставят на съответните органи на съдебната власт. Те обаче няма да могат да послужат в съда, защото няма да са събрани по изискванията на НПК, коментираха юристи.

 

Целта на оперативно-издирвателната дейност е превенция и разкриване на нарушения и престъпления, свързани с прояви на корупция, придобиване на сведения и информация за действия или бездействия, които разкриват прояви на корупция, и предоставянето им на съответните органи на съдебната власт и на разследващите органи, аргументираха се управляващите.

 

Те обаче не успяха да обяснят парадокса, че антикорупционната комисия ще може да подслушва, въпреки че няма да има разследващи правомощия и официално няма да може да разкрива престъпления.

 

Правозащитни организации обаче алармираха, че няма да има нужда дори от данни за престъпление, за да бъде подслушван някой. Така всеки политик или магистрат ще може да бъде следен само след подаден сигнал, макар и не анонимен. До момента законът предвиждаше да има повдигнато обвинение за извършено престъпление.

 

Подслушване ще е възможно и при разминаване на доходи и имущество в размер 20 000 лв.

 

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта колко важен е този закон:

 

"Приехме текстове, които ще могат да дадат по-голямата ефективност за борбата срещу корупцията. Това ще бъде част от изпълване на нашето законодателство със съдържание, което съответства на потребностите и желанието на българските избиратели и същевременно на ЕК.

 

Крум Зарков от БСП, които гласуваха против закона, обаче коментира:

 

„Какви веществени доказателствени средства ще прави тази комисия? Никакви –тя няма такива правомощия. А е време за резултати. Ние ще сме тук след няколко месеца, за да ви попитаме, къде са тези резултати? Ако тях ги няма, това ще е и заради този закон".

 

Колегата му от левицата Красимир Янков пък заяви, че с гласуваните текстове управляващите признават, че има проблеми в МВР със събирането на информация и в същото време се дублира дейността на министерството и на мегаоргана, който ще се бори с корупцията във висшите етажи на властта.

 

"С тези текстове се опитвате да опаковате пред обществото недостига на капацитет, липсата на желание за борба с корупцията и престъпленията, свързани с нея. Това, което генерира корупция, е вашето отношение към властта и администрацията, липсата на желание да въведете електронно правителство", каза още Янков.

 

При конфликт на интереси - без публична длъжност

 

Лице на публична длъжност, по отношение на което е установен конфликт на интереси, няма да има право 1 година от влизането в сила на решението да заема такава, приеха още депутатите.

 

Производството за установяване на конфликт на интереси ще се образува в срок до 6 месеца от откриването на нарушението, но не по-късно от 3 години от извършването му.

 

С друга разпоредба законодателите определиха труда на работещите в комисията за първа категория. Когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, трябва да си направи самоотвод от изпълнението на конкретно правомощие или задължение по служба като уведоми органа по избора или назначаването.

 

Президентът Румен Радев заяви още миналата седмица, след първите приети текстове от закона, че ще наложи вето, защото може да бъде използван "като бухалка срещу неудобните".

 

Парламентът реши, че подателите на сигнали до антикорупционната комисия няма да се ползват от защита срещу последващо съдебно преследване. Така всеки, подал сигнал, ще може да стане обект на дело за непозволено увреждане или клевета. Подателите на сигнали ще трябва да се идентифицират с три имена, ЕГН, адрес, телефон, факс и електронен адрес.

 

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отвърна, че е абсолютно несериозно държавният глава да се изказва по закон, който още не е приет./Dir.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев