Преимущество или пречка е младостта в политиката - говори общинският съветник Георги Николаев

Георги Николаев (снимка: личен архив)
05.12.2017 / 19:42

Преди близо две години публикувахме в Наблюдател.БГ подробно интервю с най- младите общински съветници на ПП ГЕРБ в Сливен, а именно Христо Котов и Георги Николаев. Тогава Котов и Николаев обясниха защо се интересуват от политика, къде е мястото на младежите в политическия живот в града ни и по принцип, трябва ли в политиката на местно и национално ниво да влизат предварително подготвени кадри от дадена партия „Х“ , имат ли място случайни „попадения“ в политиката, има ли бъдеще Сливен и какво е то?...С каква нагласа постъпват младежи в партия и в ОбС-Сливен?...и други.

Две години по- късно отново потърсихме младите общински съветници, за да разберем нещо промени ли се през изминалото време в техните убеждения. Да споделят свои впечатления, наблюдения, огорчения, радости и надежди, защото известно ни е, че всеки млад, интелигентен човек тръгва с определен ентусиазъм, амбиции и градивни идеи. Промени ли се нещо и ако отговорът е „ДА“, кое претърпя промяна у тях?

В интервю от миналата седмица и по- конкретно -28 ноември 2017г. говори Христо Котов. Днес ще ви представим позицията на общинския съветник Георги Николаев, който е и един от най- младите общински съветници в цяла България.

Георги Николаев е на 22 години, от Сливен, 4-та година студент „Право”.

Само на 22 години, а вече общински съветник, което е доста голяма отговорност. Затова преди да пристъпим към същинската част на разговора ни, пожелахме да получим отговори на въпроси от лично естество. Защото, когато се съгласиш да си обществена личност и попадаш в обектива на камерите, трябва да си наясно, че личното ти пространство също става обект на зрителски и читателски интерес. Интересно ни беше да разберем защо един младеж избира да постъпи в партия и защо точно тази? Има ли други партийци в рода, т.е. „крушката има ли опашка“?

Георги Николаев: Постъпих в ПП ГЕРБ, защото съм дясномислещ. Бях ученик в 12-ти клас, на 18 години, когато станах член на Младежката организация на партията. Интересът ми към политиката и партията беше предизвикан от Георг Георгиев и Андрей Новаков. Тогава, през 2014 г., течеше кампанията за евродепутати. По време на кампанията, в тяхно лице, видях едни млади хора, които искаха да направят нещо, да бъдат активни и си казах: “След като те могат да бъдат активни, да искат да се случват нещата, защо и ние да не можем?“. От друга страна, аз съм израснал в семейство с десни убеждения. Никой от родителите ми или техните родители не са членували в БКП или БЗНС. Всичките са били с десни убеждения, независимо в кой период или коя политическа сила е била на власт.

Наблюдател.БГ: Преди две години направихме първото интервю с Вас. Две години по-късно, факт е, че сте общински съветник. Разкажете ни какво се промени? Какви са наблюденията Ви, защото нещата винаги изглеждат различно, когато си вън от властта, и когато вече си вътре….

Георги Николаев: Това, което успях да разбера е, че хората не са наясно с работата на общинската администрация. Мога да го потвърдя дори в личен план. Често ми се случва да ми задават въпроса какво всъщност върша като общински съветник. Разбрах, че често работата, която върши един общински съветник, остава неразбрана от обществото. Мога да дам пример с приемния ни ден, в който идват хора и задават въпроси от чисто битов характер или не знаят към кого да се обърнат за даден административен проблем. Сблъсквал съм се със случаи, в които даден човек не знае къде да подаде жалба или сигнал. Реално на голяма част от хората им липсва информация. Второто, което успях да разбера за тези две години, е че когато работиш за хората, в случая като общински съветник, не е важна партията, а решенията, които вземаш. Има един момент, в който партията остава на заден план. Всъщност общинските съветници се обединяваме в името на една идея или проект, които трябва да реализираме.

Наблюдател.БГ: Искате да ни кажете, че без проблем вземате решения по комисии с вашата опозиция ли?

Георги Николаев: Винаги трябва да има опозиция, за да има и градивност. Да, дебатираме по комисии, но се стараем да стигаме до консенсус независимо кой коя политическа сила представлява. Мога да дам пример с Комисията за децата, младежта и спорта. Много често раздаваме стипендии на изявени спортисти, разпределяме и бюджета за спорт. По време на номинациите и дебатите, всеки от нас подкрепя различен спортен клуб или състезател, но винаги успяваме да се обединим около най - успешните спортисти. Опитваме се да ги мотивираме чрез награди и стипендии, а те от своя страна да мотивират останалите около себе си. А когато имам нужда от съвет, винаги знам, че мога да се обърна към своите съпартийци, които са с повече опит и да го получа, т.е. аз имам тяхната подкрепа.

Наблюдател.БГ: Разкажете ни за посещението на младежите от ГЕРБ в МВнР? Каква беше идеята?

Георги Николаев: Срещата беше по покана на заместник – министъра на външните работи Георг Георгиев. Бяхме младежи от областите Сливен и Ямбол. Беше интересно и вълнуващо. Имахме възможност да се запознаем с дейността на министерството и различните отдели. Разясниха ни чисто протоколно как се случват събитията в институцията. На срещата Георг Георгиев ни разясни каква е ситуацията в международен план и къде е мястото на България в него. Разбрахме също как България постепенно се превръща в един международен лидер на Балканите, доколкото можем да използваме това определение, защото страната ни играе ключова роля в приобщаването на Западните балкани към ЕС. С няколко думи Георг Георгиев ни обясни, че за първи път от зората на демокрацията, България най- после е фактор в международно отношение, чийто глас се чува.

Наблюдател.БГ: Във връзка с това, какво можем да очакваме от българското европредседателство?

Георги Николаев: През шестте месеца, в които България ще бъде председател на Съвета на Европа, ни се дава възможност да покажем на другите страни от ЕС кои сме. Да покажем бита и културата ни. Да запознаем лидерите на другите страни - членки с България и възможностите й. Посещенията ще бъдат главно в столицата. В момента обаче тече процедура за кандидатстване, за да може малки общини да бъдат включени в програмата по време на европредседателството ни. България като председател ще има възможност да поставя много по-лесно изискванията си в международен план. Името на страната ни ще се чува много по-често и тази възможност не е за подценяване.

Наблюдател.БГ: По какъв начин младите хора биха били полезни за българското европредседателство?

Георги Николаев: Чрез доброволчество. Министерството на европредседателството обяви конкурс за доброволци, които ще бъдат включени в програмата на европредседателството ни.

Наблюдател.БГ: Доброволци само от вашата партия ли?

 

Георги Николаев: Не само от ПП ГЕРБ. Имат възможност да участват младежи, без значение дали принадлежат към определена политическа сила или не, стига да отговарят на определени изисквания. Те трябва да владеят поне два езика, да са студенти или завършили висше образование. Едно такова доброволчество би им дало шанс за самоподготовка. По този начин ще им се осигури възможност да общуват с политици и дипломати от цял свят на едно много високо ниво. Доброволецът ще посреща и изпраща високопоставени лица, ще дава и получава информация, и ще участва в координирането на европредседателството.

Наблюдател.БГ: Имате ли информация, дали Сливен има възможност да участва в тази процедура за кандидатстване в програмата, която споменахте?

Георги Николаев: Има възможност, разбира се, но засега нямам такава информация.

Наблюдател.БГ: Как ще коментирате статистиката на ИПИ, според която Сливен в икономическо отношение е на дъното, а София област най- богата?

Георги Николаев: Не трябва да забравяме това, което заварихме преди две години- една фалирала Община с огромен дълг, вследствие неправилно управление в предходния мандат. През тези две години от управлението на кмета Стефан Радев и неговия екип, погасявахме стари дългове, натрупани от грешни управленски решения. През 2018-та година ще има с какво да се похвалим. Следващата година е летящ старт за града ни, през която ще се реализират редица проекти- интегрирания градски транспорт, кръговото на Розова градина, пробива на Раковска, благоустрояването на двата бряга на река Асеновска, кв. Република. Ще се случи и така очакваното саниране, с което ще влязат и допълнително пари в икономиката на града ни, тъй като главно местни фирми ще участват. С изброените проекти влизат едни инвестиции в Сливен. Едва, когато имаме оформена и благоприятна икономическа, инфраструктурна и социална среда, можем да говорим за нови инвеститори и нови работни места. В Индустриална зона не бяха асфалтирани улици с години, а искаме инвеститори. Когато трябваше да осигурим необходимите условия на Миролио- един от големите инвеститори в Сливен, с прилежащите сгради и паркинг, ние го направихме. Целта на проектите, които ще се реализират през 2018 г., ще бъде именно осигуряване на благоприятна среда за инвеститорите.

Наблюдател.БГ: Преимущество или пречка е младостта в политиката за Вас?

Георги Николаев: Младостта в политиката, може да бъде, както преимущество, така и пречка. Понякога опитът дава възможност да се вземат много по-адекватни решения, но в други случаи младостта дава онази креативност, която от определена възраст нататък липсва в политиката.

Наблюдател.БГ: Вашият апел към гражданите на Сливен…

Георги Николаев: Историята на Сливен доказва, че в миналото местните хора са изпращали децата си да учат и живеят в чужбина. Трупали са опит, знания, след което са се завръщали в родното си място и са инвестирали. Имаме много успели хора от нашия град. Апелът ми е към онези успели, креативни граждани, които са се доказали по някакъв начин в България или по света, да се завърнат тук, в родното си място, и да се опитаме заедно да възродим онзи предприемачески град, който някога Сливен е бил. Защото, ако всички избягаме, включително и аз, нямам представа дали ще има след време къде да се върнем.

 

Интервюто взе:

Александра Иванова

Наблюдател.БГ

05.12.2017г.

 
 

Copyright © 2008-2018 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев