Българка се състезава за полярна експедиция в Лапландия

Диляна Лулчева се състезава за участие в експедиция в Лапландия Сн.: БНТ
05.12.2017 / 07:45

Българка за първи път е на финалната права в конкурс за участие в полярна експедиция, която ще се проведе в Лапландия, предаде БНТ.

28 души от цял свят с различни професии и интереси ще изминат 300 снежни километра с кучешки впряг.

 

Диляна Лулчева се състезава в категорията "Свят" и чрез онлайн гласуване вече е 13-та сред повече от 400 души.

 

Българката е решена независимо дали ще получи шанс за участие в експедицията, да посвети това предизвикателство на нов проект за деца аутисти, с които всеки ден работи като психолог и логопед.

 

Температурата на въздуха е между минус 20 и минус 30 градуса. 6-дневното снежно приключение "Фйерлавен полар" в Северна Скандинавия включва каране на шейна между 6 и 8 часа на ден, хранене на 250 кучета, спане на палатка, палене на лагерен огън и още предизвикателства.

 

Студът и физическото натоварване обаче не плашат българката Диляна Лулчева. Мечтае да се включи в полярна експедиция от години и посвещава участието си на благородна кауза.

 

Проектът се нарича "Хвърчила" и ще има по едно излизане сред природата месечно. Предвижда се 12-те модула да бъдат заснети с камера и включени във филм.

 

С него Диляна се надява да покаже на колегите си и на родители на деца с аутизъм, че могат да постигнат невероятен успех в развитието на малчуганите, ако ги насърчават да излизат навън, сред природата, в приятелска среда.

 

"Престанем ли да търсим и да се движим, Земята спира да се върти!" е мотото, с което Диляна се състезава за участие в полярната експедиция. Българката е на 13-та позиция в своята категория с повече от 1800 гласа.

 

Вотът продължава до 14 декември. Събралият най-много гласове във всяка категория ще участва в състезанието. 14 души ще се излъчат от жури. Общо 20 българи участват в конкурса за полярна експедиция, която ще се осъществи догодина. /Dir.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев