Интересни диалози и предложения от днешната сесия в зала „Май“

Интересни диалози и  предложения  от днешната сесия в зала „Май“
28.01.2016 / 23:30

Днешното заседание на ОбС- Сливен започна с едноминутно мълчание в памет на Николай Султанов, чиято кончина натъжи Сливенската общност преди броени дни.

 

С 28 гласа „за“, 11 „въздържал се“ Общински съвет Сливен прие Бюджет 2016 на Община Сливен

 Бюджетът бе внесен за разглеждане на днешното заседание от кмета Стефан Радев. „Надявам се това да е последният бюджет от този тип, който внасям за разглеждане“, заяви преди гласуването  Радев.

 

***

Интересни диалози и предложения от днешната сесия в зала „Май“

 

Както каза на днешната сесия бившият кмет и настоящ общински съветник - Йордан Лечков, „диалог трябва да има“. Това е абсолютна необходимост, за да знае обществото, кой как мисли, кой какво предлага, кой и защо гласува „против“ или „за“ и кой какви аргументи изтъква т.н.

На въпроса на Йордан Лечков: „ Ще има ли някакви сигнали за установени нередности в разходването на общинските финансии от страна на общината към прокуратурата?“, зам.-кметът по финансиите Румен Иванов отговори така:

„Ще сезираме прокуратурата за всички установени нередности по отношение на въпроса за задълженията на общината, които към момента са в размер на около 43 милиона лева като включват капиталови разходи и проформи в размер на 9 милиона и 200 хиляди лева.  Задълженията към второстепенни разпоредители, общински предприятия и управление са на обща стойност 21 милиона и 530 хиляди. Изхарчени са пари от сметката за чужди средства в размер на 1 милион и 200 хиляди лева, като в края на 2015 г. сегашното общинско ръководство възстанови половината и остават още 600 хиляди. Изхарчени са и 3 милиона и 100 хиляди лева от държавните дейности, които също трябва да бъдат възстановени. Дължим към РИОСВ-Стара Загора отчисления за сметището около 1 милион лева и имаме кредити към банкови институции и ФЛАГ около 16 милиона лева. Искам да допълня, че от последните няколко месеца на 2015 г. , по- точно от октомври месец 2015-та г., няма фактурирани средства за извършени дейности от фирмата по чистота. С тях ще нарасне сумата до 44 млн. лева.

Отделно общината има сключени договори за поети ангажименти на стойност 140 милиона лева. „

 

По думите на Лечков от документи, с които разполага, се разбира за дължими суми от порядъка на 141 ,000,000 лева.

Той заяви, че ще направи всичко възможно, за да направи документите публично достояние.

 

 

Друго интересно изказване беше направено от общински съветник от БСП Сливен- Мариета Петкова:

„Трябва да имаме яснота, какви ще бъдат насоките в работата на общинска администрация по отношение на общинската собственост. Една голяма част от имотите, ново строителство предстои да бъдат обявени за продажба. От нащата група считаме, че данъчните оценки на тези имоти са прекалено високи, а от друга страна има крайно нуждаещи се от общински жилища и ние ще настояваме тези имоти да бъдат предоставени на тези хора. Още трябва да имаме ясна визия какъв ще бъде процентът от земеделските земи, от имотите, които ще подлежат на продажба и с каква собственост ще остане община Сливен в края на мандата? Настояваме за такъв план от общинска администрация, изготвен през програмния период на мандата.“

От друга страна добре е да припомним, какво казаха от Ръководството на ОбС- Сливен на вчерашната пресконференция, а именно, че трябва да се упражнява контрол върху това, как се стопанисва едно общинско жилище и от кого? Дали реално наемателите са крайно нуждаещи се и дали изобщо живеят в наетото жилище или има нарушения?

 

 

 

От БСП призоваха за довършване на някои обекти като зала „Сливен“, подлеза в „Даме Груев“, ремонт и реконструкция на сгради и съоръжения на Централен общински пазар ,банята на Сливенските минерални бани и кръстовището на Розова градина.

„ Смущаващото е с увеличението на местните данъци и такси, че ще натоварим онези граждани, които действително си плащат данъците да бъдат с високи данъчни ставки, а в същото време тези, които са нередовни платци отново ще бъдат нередовни платци. Аз ще направя всичко възможно администрацията да увеличи събираемостта на тези ставки и данъци точно с цел на един по- следващ етап да стигнем до едно по- разумно изменение на местните данъци и такси, така че да не натоварваме редовните граждани, а да се опитаме максимално да организираме тези приходи“, заяви от трибуната Мариета Петкова.

 

Емблематично бе изказването на Йордан Лечков, който пожела да бъде кръстник на БСП- Сливен и ги прекръсти на клуб“Амнезия“:

„ Законът си е закон. Какви предложения давате на кмета? 4 години имахте възможност да направите зала „Сливен“. Защо не я направихте? Говорите за приемственост. Как така Ви стана приоритет кръговото на Розова градина изведнъж?

Казвате, ще вземем от резерва на кмета, а някой от Вас знае ли, колко е резерва на кмета? Къде е Вашата отговорност като стоите по банките?, попита двусмислено Лечков някои или явно всички от общинските съветници. Къде са парите от октомври 2015г насам за сметосъбиране, сметоизвозване? А между другото парите за зала „Сливен“ са платени напред и наведнъж.“

„ Премълчавате ли тези неща, г-н Кмете, всичко това ще рефлектира върху Вас след време и върху ГЕРБ“, допълни още Лечков.

 

Според общинския съветник от БСП Радослав Кутийски, новата структура намалява ангажираността на общината към населените места и обслужването на техните жители, за сметка на увеличаване броя на служителите в сградата на общината в центъра на Сливен. Ние няма да подкрепим предложението за нова структура в този му вид и призоваваме кмета да оттегли този вариант, каза от трибуната на местния парламент Кутийски, който бе кмет на едно от най-големите села в общината – Самуилово, дълги години. Преди гласуването, той обяви още, че ако бъде приета днес предложената структура, от БСП ще започнат инициатива за отделяне на населените места в отделна община.

В предложението за новата структура, е заложено редуциране на служителите в кметствата в община Сливен, заети с местни дейности. По думите на кмета Радев, ще останат само тези, които са посочени в административната структура.

 

От друга страна Момчил Пантелеев, който е общински съветник и бе издигнат от Коалиция „ВМРО- Свети Георги Победоносец“, каза, че групата му от двама съветници няма да подкрепи новия бюджет, защото в него не виждали „желание за промяна“ и най- вече това, за което Сдружението „Свети Георги Победоносец“ настояваше, а именно- премахване на незаконните постройки в града и най- вече в определени квартали, както и наличието на Синя зона в централната част на града.

Въпросът, който задавам аз обаче е: „Ако се премахнат бараките и незаконни постройки, в които живеят определени хора, които също за част от гражданското ни общество и по паспорт се водят „българи“, къде ще отидат или със събарянето на постройките считаме, че проблемът е приключил?“ Все пак става въпрос отново за хора, пък каквито и да са те. Като правите такива предложения, имате ли ясна визия, какво ще правите с тези хора? Къде ще ги настанявате?

 

„Не помня, от времето, с което се занимавам с цифри, община Сливен да е била в по-тежко състояние. Нека си дадем сметка къде и кога се намираме - 2016 година, в най-задлъжнялата община в България. В национален мащаб и в медиите се говори за нас и на мен ми е неудобно да слушам непрекъснато, че ние сме най-зле от цяла България. Не спестяваме нищо по отношение на лошото финансово състояние, което се дължи на лошото управление през последните години, и за което оценка дават избирателите”, каза кметът.

 

В крайна сметка има и нещо друго, което се питам:

Като знаете, колко време трябва, за да се изготви един бюджет за цяла година, защо някои хора се сетиха в последния момент да правят предложения за корекции? Защо в деня на гласуването, а не по- рано?

И най- убедителен ми прозвуча Лечков, който каза:

„Всички сте тук, уж, за да помагате на кмета и на града, а всъщност пречите.“

 

Не знам, кой има сметка от това. Знам само, че на края, както винаги до този момент се е случвало, най- потърпевши са гражданите.

 

 

 

Александра Иванова

 

 

 

 

Още снимки от новината

Интересни диалози и  предложения  от днешната сесия в зала „Май“
Интересни диалози и  предложения  от днешната сесия в зала „Май“
Интересни диалози и предложения от днешната сесия в зала „Май“
Интересни диалози и предложения от днешната сесия в зала „Май“
Интересни диалози и предложения от днешната сесия в зала „Май“
Интересни диалози и предложения от днешната сесия в зала „Май“

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев