Днес се открива изложба „БЪЛГАРСКИ ВИТРАЖ“

Днес се открива изложба „БЪЛГАРСКИ ВИТРАЖ“
18.06.2015 / 14:55

Днес, 18.06.2015, 17.30ч., в галерия "Добрович" /на главната улица/,ще бъде открита Национална изложба „Български витраж“.Тя се организира от Фондация "Българско арт стъкло". Досега показана в София, Варна, Велико Търново и Стара Загора, получи покана за представяне в периода от 18.06. до 06.08. 2015 и от Художествена галерия „Димитър Добрович“, гр. Сливен.

Изложбата е условно разделена на две части – класици и съвременници.

В първата част, посредством фотоси, са представени творбите на нашите известни художници: Иван Пенков, Дечко Узунов, Харалампи Тачев, Георги Атанасов, Атанас Кожухаров и Никола Буков, съхранявани в сградите на важни държавни и обществени институции. Приехме този начин на представяне, тъй като, поради пропускателните режими, тези безценни творби остават недостъпни за очите на масовия зрител. Надяваме се, че настоящата изложба ще бъде добър медиатор между публиката и българските класици на стъклописта, които е крайно време да бъдат извадени от забвението, на което, десетилетия наред, ги обрича неблагодарната ни памет.

Втората част на изложбата е посветена на съвременния български витраж, представяйки с по една работа в материал най-известните автори на нашето време: Анастасия Тонкова, Андрей Янев, доц. Борис Желев, Венелин Фотев, Венера Константинова, Владимир Леков, Иван Ламбров, доц. Илия Янков, Лъчезар Дочев, Марин Маринов, проф. Николай Драчев, проф. Олег Гочев, Петър Савов, доц. Сашо Рангелов, Силви Басева и Юрий Василев.

Това е и първата сцена за изява на пет дебюта, в началото на техния професионален път: Велина Сталева, Весела Петрова, Даниел Иванов, Невена Лефтерова и Никола Грозданов.

В изложбата участват художници от различни краища на България – София, Русе, Пловдив, Велико Търново, Сливен и други, които са възпитаници основно на НХА София и Великотърновския университет, а също така има автори, които са завършили своето образование в чужбина.

Изложбата е придружавана от детска занималня, включваща игри, за които са използвани репродукции на експонатите в изложбата. Целта е по занимателен и интересен начин най-малките да бъдат въведени в света на едно красиво изкуство, което не се изучава в училище. Децата ще имат на разположение пъзели, кубчета, блокчета за оцветяване и други игри, за чието правилно използване ще бъдат ръководени от оригиналните творби в изложбата. Така детето ще бъде в непрекъснато съприкосновение с живото изкуство, в необичайната, но вълшебна атмосфера на българския витраж. За по-големите, 12 – 15 годишни, са разработени тестове, които ще помогнат на младия зрител да обогати своите познания за изкуството на стъклописта.

ФБАС благодари на „Дружба – стъкларски заводи” АД, „Инковес”ЕООД и печатница „Демакс” за оказаната подкрепа.

 
 

Copyright © 2008-2018 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев