Теглото и обиколките на един възрастен сливналия по общинските служби от две години насам

Теглото и обиколките  на  един възрастен сливналия по общинските служби от две години насам
16.06.2015 / 09:56

Една истинска история в настоящето ни в рубриката „Споделено с автора”

или

Теглото и обиколките на един възрастен сливналия по общинските служби от две години насам

 

В настоящата статия ще ви разкажа за неволите на сливналията Георги Величков Станев, който от 2013-та година е стартирал с опитите си да бъде чут и разбран от Общината, която за всички нас е символ и източник на местната, регионална власт и човек обикновено я визира, когато търси помощ, съдействие или разбиране по един или друг проблем.

Георги Станев е бивш учител, настоящ пенсионер и инвалид . От много години той и семейството му живеят в панелно жилище- тяхна собственост в блок 24,вход А в кв. „Сините камъни” в Сливен. Над тях и под тях, в съседство, апартаментите са общинска собственост. От две години насам той започва да подава жалби до Кмета на град Сливен, до Началник Дирекция на Независим строителен контрол- Сливен и т.н. Първата му жалба датира от 13.12.2013г, а последната по същата тема- от 24.11.2014г. Сега сме 16. 06. 2015-та година. През целия този период до сега включително, апартаментът на Станеви редовно и периодично се наводнява от наемателите над тях, които обитават общинския апартамент. Георги Станев разказва, че това е семейство на настоящ селски кмет и не смее да вдига скандали не за друго, а само защото детенцето им е видимо болно от нещо и това го спира.” Но същевременно - споделя той -ми втръсна всеки път, когато внучето ми си идва, аз преди нея да влизам в тоалетната и да обирам с метлата капките вода по тавана, защото при нас е ежедневие да ти капе по главата вода от горния апартамент.”

След поредицата от жалби, ето, какъв отговор получава Георги Станев от общинска администрация:”….Няколко месеца след тяхното настаняване(сиреч семейството на наемателите на общинското жилище), г-н Станев сигнализира за теч от общинския апартамент. При първия оглед от специалисти се установи, че има проблем, който е предизвикан от някои некоректни обитатели на входа. В помещението на тоалетната имаше включени перални машини, които черпят вода от абонатната станция. Поради липса на парно във входа и нарушаване на ползването на топла вода, със съдействието на представители на ТЕЦ- Сливен крановете за достъп в абонатната станция бяха запечатани, което доведе и до спиране на течовете от тоалетната на апартамента. След известно време течовете в кухнята на г-н Станев се възобновиха и след поредни огледи по ВиК беше констатирано, че проблема идва от вертикалните щрангове в банята и тоалетната на жилището, които са етажна собственост….”.

След тази констатация следва последната жалба на г-н Станев от дата 24.11.2014г., от която видимо личи разочарование, отчаяние и объркване. Цитирам:

„ Чета отговора от общинска служба по повод моята жалба, чрез Вас и се чудя, авторите некомпетентни ли са, имат здравословни проблеми или просто нагли?

Не знам, с какво впечатление ще останете Вие, след като получите и прочетете тези глупави, свободни съчинения.

Недоумявам, как може при липса на абонатна станция, топла вода, някой „недобросъвестен да се включи и да черпи вода от нея”? „Представител на ТЕЦ- Сливен да запечатва кранове „ на несъществуваща абонатна? А защо същите автори не отговорят на постянно задавания от мен въпрос? – Защо, когато наемателите липсват от апартамента, течовете спират? Може би, предложените за подмяна щрангове липсват през лятото и почивните дни и после незнайно как- хоп, пак се появяват. Това го потвърди при последното посещение в апартамента на 10.11.2014г в 9.00 ч, понеделник, представител на фирмата, наета от Общината за тези ремонти в присъствие на представител на Общината: „ – Няма теч. Къде да къртя? Какво да правя?” , и се тръгнаха. За всички трябва да е ясно, че от наличните 3 щранга, само един ( за студена вода) се ползва непрекъснато. След като течът спира, този щранг ( за студена вода) не е причина. Следва ли да се сменят щранговете, които не се ползват и щранга, който е изряден? Когато човек надникне в сервизните помещения на общинския апартамент и види найлоните и мухъла по стените, му става ясно, откъде идват течовете, но само на общинската служба не и става ясно.”

Този текст до Кмета и Началник Дирекция на Независим строителен контрол- град Сливен датира от 24.11. 2014г. И до днешна дата, вече 16.06.2015г., продължават редовните наводнения в апартамента – частна собственост на Станеви.

„ Дойде ми до гуша - коментира г-н Станев- Аз съм пенсионер и съм сакат. И единствено ме спира онова болно детенце, което гледат в онази мизерия над мен, иначе да съм ги осъдил до сега! На мен приятно ли ми е да ходя да се обяснявам всеки път в общината, да обяснявам, как търпим това, вечно да капе и шурти от таваните вода? Да ме е срам от внучката ми, от снаха ми! Един път дойде съседът, който живееше в общинското жилище под мен. Помислил, че аз съм го наводнил. Стигнала водата до него. Като видя вкъщи, какво е и му стана ясна работата и напусна жилището под нас. Той напусна. А аз и жена ми къде да отидем, като хем съм пенсионер, хем инвалид? Не може законите да важат за едни, а за други- не. Ако бях някоя мутра със златен ланец или с връзки, дали нямаше да ми решат проблема до сега, но нали съм прост бивш учител и обикновен човек. Ето, за това е. Да не се бръкне Общината. Така да извъртят нещата, че малкото собственици тук да си платим ремонт за щрангове, които са изрядни, само и само Общината да не плаща и да не поеме отговорност. Самият факт, че представител на фирмата, която работи за тях, коментира пред мен:”Аз знам, какво да направя, но няма кой да ми го плати, а Общината ми плаща”достатъчно говори, за какво става дума.”

На въпроса ми, има ли информация, дали Кметът и зам- кметовете знаят ,Станев отговори:

„И г-н Милев, и Иван Петров знаят само онова, което им представят като информация подчинените им. .Мисля, че изобщо не предполагат,кога, колко, за какво и как ги лъжат. Каквото им докладват, това знаят. Как могат да знаят всичко, което се случва? Не могат.”

Надявам се, след тази статия в „Споделено с автора”, г-н Иван Петров и г-н Кольо Милев да вземат отношение по проблема на г-н Станев. Прилагам снимков материал с част от предоставените жалби и отговори от и за г-н Станев за последните две години.

 

По статията работи:

Александра Иванова

Наблюдател.бг

Още снимки от новината

Теглото и обиколките  на  един възрастен сливналия по общинските служби от две години насам

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев