Хартиените болнични отпадат окончателно от 1 юли

Хартиените болнични отпадат окончателно от 1 юли
15.06.2015 / 21:55

Националният осигурителен институт (НОИ) напомня, че на 30 юни 2015 г. изтича 6-месечният преходен период, в който лекарите и зъболекарите можеха да подават към института данни за издаваните от тях болнични листове на хартия.

 

Преходният период беше предвиден за онези медици и здравни заведения, които към 1 януари 2015 г. нямаха техническа готовност или свързаност за подаване на данните по електронен път в Електронния регистър на болничните листове и решенията по обжалването им.

 

От 1 юли 2015 г. се запазва общият ред за електронно подаване на данните от болничните листове. За подготовка, представяне и достъп до регистъра, органите на медицинската експертиза могат да ползват предоставения от НОИ безплатен софтуер или специализиран софтуер, ползван от лекарите, съобразен с утвърдените и публикувани изисквания на НОИ. Трябва да разполагат с интернет връзка, квалифициран електронен подпис, да са регистрирани чрез уеб-приложението в сайта на НОИ като потребители на регистъра и да са получили предварително от НОИ уникални номера на болничните листове за представяне по електронен път.

 

От началото на годината досега в Електронния регистър са постъпили данни за 1 317 919 болнични листове. На хартиен носител са подадени 7 981. Регистрация в НОИ за получаване на уникални номера на болнични листове са направили 8 503 лечебни заведения.

 

До края на 2015 г. трябва да завърши и вторият етап от електронизирането на процеса по изплащането на паричните обезщетения за временна неработоспособност и за бременност и раждане. Той включва разработване и внедряване на информационна система, чрез която работодателите да могат да подават данните и документите по електронен път. Целта е с реализацията на проекта да се съкрати времето за изплащане на обезщетенията, а също така да бъде намалена административната тежест както за лекарите и лечебните заведения, така и за осигурителите и самоосигуряващите се.

ДНЕВНИК
 
 

Copyright © 2008-2018 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев