Екип на „Туида” с грамоти от фестивал в историко- археологическия резерват „Плиска”

Екип на „Туида” с грамоти от фестивал в историко- археологическия резерват „Плиска”
08.06.2015 / 19:37

Екипът на средновековната крепост „Туида” е отличен с благодарствена грамота за участието си в Събор-фестивал „Дни на предците”, който се проведе на 6 юни в Националния историко-археологически резерват „Плиска”, съобщават от пресцентъра на община Сливен. Грамотата на сливенския екип е за техния принос към възстановяването и съхранението на българските традиции, бит и култура.

 

Събитието на Плиска се провежда за четвърта поредна година и е под егидата на вицепрезидента на България- Маргарита Попова. Организатори на инициативата са община Каспичан и Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол”. Участие в нея са взели на 200 души от страната и чужбина, за да представят всички аспекти на българските традиции през Средновековието.

 

По време на събора екипът на „Туида” е представил облекло и въоръжение от Първо българско царство, направени са демонстрации на военни техники – бойна стрелба с лък - индивидуална и групова с участието на публиката, показан е и българския бит тогава. С персонална благодарствена грамота е и Милен Петров от Сливен. Неговото отличие е за представена фехтовка от земя и кон, работа с бич и конна джигитовка.

 

Посетителите на събора в Плиска са имали възможност да разгледат и експонати от Първо българско царство, които в момента могат да се видят в изложбената зала на крепостта „Туида”. Това са бойни битови брадви боздугани, кистени, саби, мечове, щитове, шлем. Бойното снаряжение за пръв път е показано извън крепостта „Туида”.

 

Планира се същите демонстрации да бъдат представени по време на фестивала „Лятна случка” Карандила 2015.

 

 

 

Снимка: архив на община Сливен от демонстрации на крепостта "Туида"

 
 

Copyright © 2008-2018 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев