Кермен пее и танцува днес

Кермен пее и танцува днес
06.06.2015 / 21:19

С изпълнение на танцовия състав при читалище „Пробуда 1906” започна празничната програма на XII-ят фолклорен събор в Кермен днес, съобщават от пресцентъра на община Сливен. Сцените в града се превърнаха в притегателно място за малки и големи любители на българския фолклор. Под звуците на българските хора и ръченици състави от няколко области показваха своето майсторство. Пъстри носии и автентични български обичаи пък привличаха вниманието на събралата се пред кметството публика.

 

Официалното начало на конкурсната програма на фестивала даде кметът на община Сливен Кольо Милев. Той пожела успех на участниците и благодари на всички тях за положените усилия и желание да представят традиционния български фолклор. Кметът на града домакин на фестивала Иван Вълчански също приветства съставите превърнали малкия град в място, на което си дават среща красивите фолклорни мотиви и в музиката и в носиите на участниците.

 

Гости на събитието бяха и народният представител Иван Славов, заместник – кметът на община Сливен Иван Петров, общински съветници и кметове на населени места от общината.

Сред най-интересните обичаи, представени във фестивалната програма са „Буенек”, „Камили” – показан от състав на село Младово и Сирни заговезни на изпълнителите от село Калояново.

До края на деня над 50 индивидуални изпълнители и повече от 20 колективи за автентичен фолклор и обичаи от областите Сливен и Ямбол и Варна ще покажат музикално-песенни и инструментални изпълнения, обреди, обичаи, разказване на приказки, анекдоти, детски и младежки игри. В рамките на събора се провеждат два конкурса - за надсвирване за наградата на Досьо Милков и за надиграване за наградата на името на Динко Орсов.

Най-добрите ще представят област Сливен на XI Национален събор на българското народно творчество - Копривщица през месец август.

XII-ят фолклорен събор в Кермен се организира от Община Сливен, кметството в град Кермен и НЧ „Пробуда 1906”.

 
 

Copyright © 2008-2018 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев