На този етап не можем да пишем нови учебници, защото нямаме закон

Министър Танев
24.02.2015 / 08:32

Законът за образованието претърпя много изменения. По много от точките му няма спор. В него има много прогресивни неща, каза пред БНТ министърът на образованието проф. Тодор Танев. Той подчерта, че законът се прави в Народното събрание, а не на „Дондуков".

По темата с учебниците той заяви, че сега няма да се пишат нови учебници. За да се стигне до учебниците, трябва да се сменят програмите, а учебните програми стават възможни след приемането на закона.

Ще се опитаме някои от учебниците да ги изчистим от най-фрапиращите грешки, но на този етап не можем да пишем нови учебници, защото нямаме закон, подчерта той.

По повод идеята да се въведе час по гражданско образование в училище, министър каза, че предстои да се уточни дали този предмет ще е свободно, задължително избираем или задължителен.

Задължително обаче трябва да се изучава по-широко и по-системно. Гражданското образование има различни компоненти в себе си. Един поданик на тази държава трябва да знае какво означава министър-председател и да го отделя от президент, да знае какво е ляво и дясно в политиката; да знае какво е адвокат и какво тр да прави на гишето на банката.

КРОСС
 
 

Copyright © 2008-2018 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев