Точка за Арменския геноцид изостри отношенията между Анкара и Брюксел.

Източник: ГАНТЕХ АРАРАТЯН
16.02.2015 / 22:56

Допълнената, от страна на Европейския парламент, точка за Арменския геноцид изостри отношенията между Анкара и Брюксел. В доклада има 442 точки за предложения, свързани с Турция. Както съобщава турският информационен сайт Objektifbakis.com, поради тази причина, Турция едностранно анулира заседанието на смесената парламентарна комисия между Турция и ЕС, което щеше да се състои в Истанбул на 18-19 февруари т.г.

 

Отбелязва се, че по този начин Турция изразява своята протест към Брюксел, окачествявайки постъпката си, като „дипломатическо противопоставяне” срещу добавената в доклада точката за Арменския геноцид.

 

Рената Зоммер, германски християндемократ, докладчик на Европейския парламент по линия Турция, заяви по този повод, че „това е неразбираема позиция”. Остро критикувайки постъпката на Турция, Зоммер казала, че Анкара едностранно е анулирала заседанието, защото се страхува от критиките на европейските парламентаристи. Председателят на социалистите в Европейския парламент Ханс Свобода е написал в страницата си в Twitter: „В Истанбул, от политическа гледна точка, времето е много студено”.

 

Нерсес Кетикян

 

Редактирано от в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

Гантех Араратян
 
 

Copyright © 2008-2018 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев