Предстои изтегляне на тежкото въоръжение от конфликтните зони в Източна Украйна

конфликт в Източна Украйна
16.02.2015 / 08:25

Украинската армия и силите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна се подготвят да изпълнят второто условие от споразумението от Минск, което предвижда изтегляне на тежките оръжия от фронтовата линия с цел създаване на буферна зона от минимум 50 и максимум 140 километра. Първият параграф от споразумението – спиране на огъня, влезе в сила в 00:00 часа на 15 февруари. Според документа изтеглянето на тежките оръжия от фронтовата линия трябва да започне в рамките на 48 часа след началото на примирието.

Ръководството на самопровъзгласилата се Донецка народна република изрази готовност да започне изтеглянето на тежкото въоръжение в предвидения срок.

В същото време, Франция и Германия смятат, че в общи линии примирието в Украйна се спазва. Лидерите на двете страни, които помогнаха за прекратяване на огъня, обаче подчертаха, че „инцидентите по места“ трябва бързо да бъдат потушени.

В неделя Киев и бунтовниците в Източна Украйна си размениха обвинения в неспазване на примирието. Според украинските сили въоръжените сили на двете републики са извършили 60 обстрела в неделя, като най-интензивни са били действията в района на стратегическия железопътен възел Дебалцево. Край Донецк и Луганск въоръжените действия са намалели, но и там е имало обстрел срещу украински позиции. Според източник от украинската армия бунтовниците планират да превземат Дебалцево с нападение от Горловка и Углегорск.

От своя страна, ДНР съобщи за 18 обстрела на украинските сили в Донецк, но все пак определи положението като „спокойно“. Местните власти обвиниха украинските сили и за три обстрела срещу град Горловка.

Агенция "Фокус"
 
 

Copyright © 2008-2018 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев