Хиляди подкрепиха инициативата на "Сдружение Азбукари" за подпомагане на българите в Украйна

Цвети Кирилова
04.02.2015 / 12:52

"Сдружение Азбукари" изпрати официална петиция до президента г-н Росен Плевнелиев, министър-председателя г-н Бойко Борисов и до председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева. В петицията се настоява за незабавна промяна в нормативната уредба, касаеща процедурата по придобиване на българско гражданство. Изменението следва да доведе до облекчаване и съкращаване на сроковете, по придобиване на българско гражданство от лица, живеещи в Украйна, и доказали българския си произход.

 

Петицията е пусната и в Интернет пространството и само до момента е подписана от над 1000 души. Във Фейсбук текстът има над 2000 харесвания и стотици коментари. Съмишленици на "Сдружение Азбукари" разпространяват петицията по сайтове и блогове и се очаква интересът към нея да се увеличава.

 

"Българската диаспора в Украйна е много голяма и хората многократно са искали помощ от държавата. Нашата идея е да накараме властта да помисли, как може да реформира законодателството, така че да имам възможност българите от Украйна да получават бежански статут, ако те желаят такъв. Ако получат земя и безлихвени кредити, то те ще си дойдат в България", заяви г-жа Цвета Кирилова - председател на "Сдружение Азбукари".

 

Тя добави:

България предоставя без проблем бежански и хуманитарен статут на бягащите от войната в Сирия и от останалите засегнати райони, а на бедстващите българи в Украйна до този момент не е оказана не само никаква помощ, но не е отправена загриженост за тяхната сигурност и живот!

 

"Ние поискахме държавата да олекоти процедурата за придобиване на българско гражданство за етническите българи, намиращи се в Украйна, както и да им бъде отправена официална покана от правителството за заселване у нас. Искаме властта да помисли как може да реформира законодателството така, че то да улесни възможността българската диаспора да получи бежански статут у нас, ако пожелае такъв, поради размирните условия, в които живеят в момента в Украйна", написа Радост Стоянова, която подкрепа инициативата на сдружението.

 

Друг симпатизант на "Сдружение Азбукари" е написал следното:

Днес българската държава трябва да се обърни с лице към българската диаспора в Украйна. Трябва да има програма за възраждане на българите в чужбина, културна политика спрямо българските общности в чужбина. Най-големият проблем – асимилационният процес, той вече е много засилен. България трябва радикално да си промени отношението към украинските българи. Не трябва да са правят илюзии, че българите извън държавата ще оцеляват вечно. Никакви епизодични помощи, филмчета и букварчета няма да ги спасят. Те ще бъдат асимилирани, ще се преродят в други народности, ако България не промени коренно политиката си към тях.

 

Желаещите да подпишат петицията могат да го направят на адрес: http://grajdanskapeticia.com/pview.aspx?pi=BG31427

 

Ето и целия текст на петицията:

 

На вниманието на: Народното събрание на Република България; Президента на Република България; Министър-председателя на Република България

Ние, Народът - суверен на Република България, призоваваме:

 

1. За незабавна промяна в нормативната уредба, касаеща процедурата по придобиване на българско гражданство. Изменението следва да доведе до облекчаване и съкращаване на сроковете, по придобиване на българско гражданство от лица, живеещи в Украйна, и доказали българския си произход.

 

2. Вземане на решение за еднократни помощи за лицата по точка едно. Тези помощи да включват: транспорт до България; средства за закупуване на имот, в слабо населените места в България; достъп до безлихвено или облекчено кредитиране; данъчна ваканция за минимум 5 г. и др. преференции.

 

3. Призоваваме за бързи и извънредни мерки, предвид форсмажорните обстоятелства, да се издаде нарочен „Указ, за предоставяне на приоритетен бежански статут и убежище, на етническите българи от Украйна“, както и да им бъде отправена официална покана от правителството на РБ, за заселване у нас!

 

4. Призоваваме отговорните политически фактори в РБ, да съдействат всячески за постигане на национален консенсус по въпроса, както и ясно да обявят пред света, че сме във фактическа невъзможност да поемаме нови бежански вълни от чужди граждани, тъй като ограничения финансов ресурс на РБ се пренасочва за защита и обгрижване на бедстващите етнически българи от Украйна.

 

5. Правителството на РБ да декларира пред нацията, че по казуса с бежанците, ще действа единствено в качеството си на проводник и защитник на националните ни интереси. Както и да обяви, че всеки външнополитически натиск, евентуално несъгласие от страна на съюзници и партньори, по въпроса за бежанците, следва да се разглеждат като намеса във вътрешните работи на РБ!

 

Подписали се под петицията:

 

„Сдружение Азбукари“

Сдружение Азбукари
 
 

Copyright © 2008-2018 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев