Община Сливен работи усилено за отстраняване на последствията от наводненията

Източник: Интернет
04.02.2015 / 08:46

Община Сливен е предприела мерки за ликвидиране на последствията от наводненията през последните няколко дни. Сред основните причини за наводнените домове и дворни пространства в населените места от общината са и високите подпочвени води. Такава беше ситуацията в кв. Речица, Крушаре, Кермен, Биково, Скобелево, Стара река и Тополчане, съобщи вчера на пресконференция кметът на Община Сливен Кольо Милев. Той изтъкна важността на системите за отводняване на населените места при предотвратяването на бъдещи проблемни ситуации. Като пример за това Кольо Милев посочи заличаването на отводнителен канал в село Желю Войвода, който преди години е отводнявал селото, но след като земите са реституирани съоръжението е запълнено и не функционира. Същият проблем има и в Кермен и Крушаре. В момента в Крушаре се отстранява проблем с помпа, от която извира вода като гейзер, допълни той.

Кметът коментира и проблемите с водите на река Асеновска. Ниското ниво на реката и дълбоките ровове, подкопават подпорните стени, които на някои места са пропаднали има и паднали наноси по завоите, които трябва да се възстановяват.  Необходимо е да се следи  наклона на течението на реките, да не е много голяма скоростта за движението и да се получават големи удари по опорите на мостовете и те да не бъдат отнасяни от водата. Проблем са и завоите в речните корита  защото при  прехвърлянето на водата от единия бряг на другия се подкопават насипите.  

По отношение на пропадналия в река Асеновска електрически стълб, той изтъкна друг проблем, а именно неустойчивото поставяне на съоръжения край реката. „Когато се изпълняват мостове и пасарелки, те трябва да са надеждно изградени и добре фундирани”, допълни кметът.  Кольо Милев поясни пред журналистите,че се работи и по укрепването на свлачището в село Раково, реагира се и на други сигнали за проблеми .

Община Сливен
 
 

Copyright © 2008-2018 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев